Att återuppliva ett ord: Sovelbuss

Nyligen bloggade jag om ordet bragelöfte och kom och tänka på ett annat ålderdomligt ord som jag och sambon använder ofta, nämligen sovelbuss. Ni behöver nog kontexten först.

Min sambo envisas med att äta både smör och messmör på sina frukostmackor. Denna vana kan spåras bakåt till när han var barn och föräldrarna kämpade med att få honom att äta tillräckligt med frukost. Det blev således ett lager vanligt smör, och ett lager av det söta messmöret. Messmör är ju en vattendelare, antingen tycker man om det eller så gör man det inte. Jag är inte förtjust i det och har lite svårt att förstå varför han måste ha smör på smör. Jag beskyllde honom således för att tvesovla. Att tvesovla innebär alltså att ha två sovel (tillbehör/pålägg) till brödet. Förr var detta en väldig lyx, ett pålägg (dvs smör eller ost eller skinka) var mycket nog.

Tvesovlad limpmacka: smör och ost.

Ordet tvesovla är tydligen inte något gemene man går runt och säger. Jag tror att jag snappade upp det när jag läste etnologi eller historia som ung student och tyckte det var användbart. Min sambo hade dock inte hört det. Diskussionen kring att tvesovla ledde oss till en artikel på Dialektbloggen som drivs av Institutet för språk och folkminnen. Här skriver Eva Thelin om olika regionala uttryck som kunde användas till den som tog mycket sovel. Man kunde till exempel bli kallad soveldryg, sovelhund, sovelsluk och sovelbuss. (Jag har inte helt blivit klar på vad "buss" syftar på, men troligen "man" eller "gosse", se SAOB.)

Detta föranledde alltså att vi numera här hemma använder uttrycken sovelhund och sovelbuss väldigt frikostigt.

Vilket sovel föredrar du på din (frukost-)macka? Själv blir det antingen enbart smör eller smör och ost. Ibland vegetarisk "leverpastej" och vid lyxiga helgfrukostar marmelad.

Lyxsovel: clotted cream och marmelad på scones.

Kommentarer

Tony sa…
Sovel sa alltid min morfar... fast på vår Sjuhäradsdialekt blev det Sôgel. Att man räknade smör som sovel visste jag inte. Bröd och smör sedan lade man på sovel. Då är jag en riktig sovelhund. Ofta blir det bröd, smör och nån typ av medwurst.
Emma sa…
Sovel har jag inte hört i den kontexten... Lustigt! Och nej, messmör har jag aldrig förstått mig på riktigt. Föredrar ost eller Pärsons vego-pålägg. 😊
Jag fick för övrigt lära mig ett ord av min man här om dagen som han nu säger i var och varannan mening för att retas - "sinkadus".
Matilda sa…
Tony >> Din sovelhund! ;) Idag är ju smör/margarin nästan obligatorisk på brödbiten. Men jag tror ordet har sitt ursprung mycket längre tillbaka i tiden.

Emma >> Sinkadus var nytt för mig med! Blev tvungen att slå upp det och det verkar ha olika betydelser: slump / örfil / femma + tvåa i tärningsspel. I vilken kontext använder din man det?
Heléna sa…
Jag älskar sovel, så mina älskade knäckemackor har ett lager av smör, ost, färsk skivad gurka och ett par paprika ringar. Fast när jag äter rostat bröd blir det både smör, marmelad och ost. Messmör har aldrig varit något för mig.
Jag har aldrig hört uttrycken tvesovla, soveldryg, sovelhund eller sovelbuss. Vet bara att mina morföräldrar använde orden sovel.
Kram 🤗❤️
Emma sa…
Han läste det tydligen i en serietidning när han var liten och då verkar det ha betytt just örfil/smäll, haha.
Nu använder han det godtyckligt i alla kontexter..... ^^
När det gäller mackor och pålägg tänker jag Dagobertmacka! Det är pålägget som är viktigast, det ska vara mera pålägg än bröd skulle man kunna säga. Vi blandar hur som helst med pålägget också i olika kombinationer :-) ju mer desto bättre! Tvesovla nej, trippelsovla! eller ännu mera. ;-)

Men förr i tiden berättades det om en gubbe som var så snål att ha flyttade sin skinkbit på smörgåsen för varje tugga han tog och åt inte av den utan sparade den till nästa smörgås dagen efter också och så fortsatte det...
Jag tyckte om messmör som barn men nu förstår jag inte grejen med det. När jag äter frukost på jobbet äter jag aldrig smör på mackan. Tycker brödet är gott som det är. Hemma däremot så har jag alltid smör och ost. Vill jag lyxa till det så lägger jag på skinka med.
Matilda sa…
Heléna >> Lyxigt! Ost och grönsaker som man får på bageribröd är ju så gott, men det är sällan jag ids ordna allt till hemmafrukosten... Tyvärr.

Emma >> Aha, och ordet "örfil" är ju vanligt förekommande i vardagssamtal ;)

Nilla >> Oj vad ni alla gillar pålägg! Mums mums!
Kan säkert finnas ett uns av sanning i berättelsen. Om inget annat så gav doften en förnimmelse av smaken av skinkbiten.

Hanna >> Håller med om att brödet i sig kan vara supergott. Då behövs inte mycket pålägg.
ajli sa…
Så roligt! Jag har varken hört tvesovel eller sovelbuss. Jag tror faktiskt inte att jag utan kontexten ens hade tagit ordet SOVEL... jag är en sovelbuss. Inte med messmör, då jag blir grön i ansiktet av blotta tanken (vattendelare, som sagt!), men smör + ost + marmelad lätt. smör + ost + grönsaker om det finns (dock inte klassikern gurka som sedan min senaste covid ännu smakar frityrolja för mig, heh) eller smör + ost + skinka till och med ibland.
Matilda sa…
Ajli >> Oj oj oj - hela läsarskaran består av ett gäng sovelbussar! :D Roligt att få inblick i vad alla har på mackan. Trist med gurksmaken, hoppas den återkommer
Anni sa…
Älskar detta! Har aldrig hört varianterna på sovel* utan bara grundordet. Så synd att maken aldrig pimpar sina mackor, även om han gärna äter messmör, annars hade han fått höra både det ena och det andra.
Men sinkadus är en slump i min värld, inte för att jag använt ordet på länge.
Lugubert och ohemult är två ord jag gillar. Enlevera också. Man kan ju sitt mumintroll.
Matilda sa…
Anni >>> Lugubert var helt nytt för mig! Tack för ett nytt ord :D