Historisk mat på moderna fat: "Norrlandspäron" (1941)

Inkokta lingon kanske en del känner till. Själv har jag sett flera recept men (ännu) inte smakat. Detta recept indikerar att den som inte får tag i päron kan använda morötter. Huruvida receptet verkligen härstammar från "Norrland" (ett väldigt diffust och stort område) framgår inte. Men någon läsare har kanske erfarenhet av denna inläggning/efterrätt?

Morötter som lingonpäron ("Norrlandspäron")

"Norrlandspäron" med vispgrädde.
2 kg färska morötter
1,5 liter lingon
4 dl vatten
750 gram socker
1 bit kanel

Morötterna ska ansas och delas i "lagom stora delar". Delarna ska därefter formas som päron. Det beror ju förstås på dina morötter, men jag fick använda morötter från matbutiken (som förvisso marknadsförs som nyskördade) och de är ju snarlika i storlek. Det går ju inte att göra smala morötter till fina päron så vi får nog anta att det (A) är bra att använda knubbiga morötter, och (B) att det måste bli miniatyrpäron.

Päron-skapar-verkstad.
Resultatet blev lite varierat. Morotsresterna blev till sallad.
Rensa och skölj lingonen. Koka lingon med vatten tills bären går sönder. 
Lingon-kok.

 Sila bort bären och koka upp saften med socker och kanel. Lägg i morötterna i saften och låt koka sakta tills de är mjuka. Beroende på hur stora dina "päron" är och hur färska de är, kan det ta ett tag.

Morotskokning (eller päron-kokning).

Ta upp morötterna och lägg i en burk. Enligt receptet så ska saften vara simmig, är den inte det så ska man koka upp igen. Detta var svårt för mig att bedöma. Häll sedan saften över päronen. 

Jag hade kanske en lite för stor burk för att göra en fjärdedels sats... "Päronen" flöt till en början upp men blev lite tyngre när de svalnat.

De inlagda "päronen" är tänkta att serveras som efterrätt tillsammans med grädde. Vi serverade med vispad grädde.

Alternativ: Receptet går även att tillaga vintertid genom att använda lingonsaft eller lingonsylt. (Boken är alltså skriven före frysens ankomst.)

Omdöme och förbättringspotential: Resultatet serverades efter några veckor till sambons familj som har anor från det så kallade "Norrland". Rätten presenterades som Norrlandspäron men inte mer ingående. Det listades ut ganska snabbt att det var morötter. Alla verkade tycka det var gott men det var inte ett recept som någon verkade känna igen. Morotssmaken finns där men kompenseras på ett bra vis av lingonen. Det var absolut ett kul recept att testa och att få bjuda på, men jag vet inte om jag har tålamodet att forma päron igen i framtiden... Morötterna behöver så klart inte formas som päron, de skulle kunna vara runda bollar eller bara större morotsbitar. Eller varför inte andra figurer, för den som känner sig kreativ eller har lämpliga köksverktyg.

Morotsdelarna som skars/skalades bort blev till sallad. De mosade bären som blir kvar går att använda, t.ex. till mat. Jag blandade upp med lite socker och rester av vaniljssås som stod i kylskåpet och åt som en mini-dessert.

Reflektion: Jag tänker spontant att efterrätten har potential vintertid för den som inte vill köpa importerad frukt. Att äta morötter till efterrätt känns kanske först lite konstigt, men det går ju att göra morotsmarmelad (och lingon- och morotsmarmelad).

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Aldrig hört talas om! Spännande smaker som jag blir nyfiken på!
Tony sa…
Detta var nytt för mig, kul men lite udda idé att blanda morötter och lingon. Men kokta morötter är gott och lingon till maten är också gott.
Matilda sa…
Anna >> Det verkar vara väldigt få som känner igen det. Men jag kan rekommendera att testa

Tony >> Ibland är det just det otippade som blir godast. För något år sedan testade jag att göra bananpaj. Hade verkligen inga förhoppningar att det skulle bli gott, men det gick också hem. https://mystiskt.blogspot.com/2021/10/historisk-mat-pa-moderna-fat-bananpaj.html