Historisk mat på moderna fat: Vit deg till julgrisar o. s. v. (1937)
Vita pepparkakor är egentligen inget ovanligt, även om det kanske (?) inte är så vanligt att baka dem idag. Så klart fungerar detta recept även på andra tider på året än till jul. Jag bakade faktiskt mina i augusti!
Vit deg till julgrisar o. s. v.
| En plåt med en vit julgris och lite andra figurer. |
2 äggvitor
1 dl socker
50 gram smör eller isterflott (jag använde smör)
5-6 vetemjöl
1 struken tsk hjorthornssalt (kan sannolikt bytas ut bytas ut till bikarbonat)
Karamellfärg till målning
Värm smöret lite så att det blir mjukt men inte smält. Blanda smör, äggvitor och socker. Rör kraftigt i 5-10 minuter (går snabbare med elvisp). Blanda mjöl och hjorthornsalt i en separat bunke och tillsätt sedan i äggsmeten. Ta inte allt utan testa dig fram till en bra konsistens. Receptet rekommenderar att man bakar en liten provkaka.
| Dags att kavla ut. |
Kavla ut degen till en tjocklek motsvarande en 2-krona. Efter lite efterforskningar tycks detta motsvara drygt 2,2 mm, som jämförelse är dagens tvåkrona 1,79 mm. Stansa ut grisar och bockar (eller andra figurer). Lägg på smord plåt (eller gör som jag och använder bakplåtspapper).
| Fram med grisarna! |
| Det blev inte så många grisar eller julmotiv. Men det blir det å andra sidan sällan när jag bakar vanliga pepparkakor heller... |
Grädda i "ganska svag ugn" vilket tycks motsvara cirka 150°. Ungefär 8-10 minuter i denna ugnsvärme tycks fungera. (Mer samtida recept på vit deg förordar 200° och cirka 6 minuter.)
| Färdiggräddade. |
Lossa från plåten och låt dem svalna på plåten. Därefter kan kakorna dekoreras med karamellfärg.
| Målning pågår. |
Omdöme och förbättringspotential: Ett enkelt recept som gick snabbt att tillaga. Receptet räckte till två plåtar. Mina blev nog något för tjocka. De här kakorna blir inte särskilt söta och får inte heller så mycket smak, så på det viset är de lite intetsägande. Men bakningen torde vara en rolig aktivitet för barn. Just målningen var det roligaste i projektet! Jag hade ingen pensel som var lämplig för ändamålet, men hittade ett oöppnat paket tops, vilket fungerade hyfsat. En smalare pensel är nog att föredra.
* * *
Receptet är hämtat ur Kajsas kokbok: Kokbok för lanthushåll utarbetad
av Karin Fransén och Astrid Knudsen (1937, 12:e upplagan). Kokboken är
utgiven av Lantbrukssällskapets tidskrifts A.-B. Boken kostade då 3:50
kr vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 112 kr
(källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Som kuriosa kan det nämnas att första upplagan kom ut 1935 och utkommit i minst 26 upplagor till och med 1988. Karin Maria Oskara
Elisabet Fransén var utbildad skolkökslärarinna och publicerade under många år recept i Jordbrukarnas föreningsblad under signaturen Kajsa. Mer om Karin Fransén går att läsa i Svenska män och kvinnor: Biografisk uppslagsbok och i en artikel på LRF.
Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.


Kommentarer