Varför Arn inte blev min bästa polare

Läste ut första boken i Arn-triologin igår. Vägen till Jerusalem. Mina förhoppningar var kanske inte väldigt höga men "alla" verkar ju tycka att detta är ett mästerverk som borde läsas. Så ja, jag tänkte att jag ger första boken en chans, jag har ju dessutom en märklig vurm för medeltiden. Utöver detta så hade jag som mål att jag borde läsa den innan den första (av två) filmen har premiär till jul och den måste jag gå och se då en av mina vänner har en hedersvärd statistroll i filmen.

Jag tänker inte här göra en recenssion av boken, men jag kan säga att jag var besviken. Ett stort plus till Jan Guillou dock för att han löpande har med den historiska bakgrunden och därmed gör boken lite lärorik (om man kan det här med källkritik vill säga) samtidigt. Annars så var första boken väldigt händelsefattig. Vilket stred mot mitt förstånd då man gått ut med att man varit tvungen att klippa mycket i filmen för att den inte skulle bli barnförbjuden. Barnförbjuden? Det var väl inget jag märkte av om man säger så. Jo några huvuden flög av, men inte alls i den utsträckning som man läst i andra historiska romaner.

Från början trodde jag att man skulle göra en filmtriologi också, men det visade sig endast bli två. Vilket nog är bra. För hade man filmatiserat Vägen till Jerusalem som en enda film hade den blivit rätt så seg och händelsefattig. Det mesta hände i bokens sista 50 sidor. Därmed inte sagt att storyn är dålig, för det är den inte! Det är en bra story! Och jag kan förstå poängen med att berätta om Arns uppväxt. Men för mig var det här inte alls en bok som höll mig klarvaken på nätterna, vändandes blad efter blad. Jag tror jag lånat om boken från biblioteket 2-3 gånger vid det här laget, vilket illustrerar att det tog sin tid att läsa den. Jag misstänker att de första 200 sidorna kommer kanske få utrymme i 30 - max 45 - minuter i filmen. Annars blir det nog inte mycket action och blod som utlovat.

Vidare bör det poängteras att jag inte är den typen som vill ha blod och avhuggna hvuuden på var tredje sida. Absolut inte! Det som gör att jag inte sätter toppbetyg på denna bok är att den inte höll mig fängslad och att det aldrig riktigt blev någon spänningskulm. Men jag får väl ta och läsa de andra två också för att få helheten.

Jag borde ha lärt mig vid det här laget att inte ha för höga förhoppningar om populär litteratur (därför jag har vägrat att läsa Harry Potter). Man kan ju fråga sig vad det är som gör vissa böcker så folkligt populära? Är det i detta fallet medeltiden och tempelriddare eller är det författarens efternamn? Och varför är det så att man känner sig "tvingad" att läsa en viss sorts böcker bara för att "alla andra" gjort det!? (Vänta här nu, det där mysteriet har jag väl redan behandlat?)

Kommentarer

Anonym sa…
Tack för filmtipset på min blogg! Ska kolla in Big Fish och se vad det är för nåt :o) Ha en bra dag!
/susanna
Matilda sa…
Susanna h >> Jag delar gärna med mig av bra filmtips :D så det var så lite så!
Anonym sa…
Jag totalvägrar fortfarande att läsa om Arn. Orkar bara inte och har aldrig tyckt om Guillou.
Trodde aldrig att jag skulle läsa klart alla Harry Potter-böckerna heller, men se det gjorde jag:)
Matilda sa…
Cat >> På något sätt lyckades jag verkligen stänga ute Guillou medans jag läste boken. Jag får ju säga det att han skriver bra, men inte så att han fångar mig. Vägrar du att se filmen också? :p
Jag har inte ens funderat på OM jag ska läsa Arn. Den intresserar inte mig.
Jag såg filmen 4108 i går och den var bra!
Anonym sa…
Jag vägrar också läsa Harry Potter bara för att alla andra gör det. Dessutom: Palla läsa tusentals sidor... En sak till Matilda - har du en facebook? Vore kul om du hade en. Även om det också är för att "alla andra" också har en :)
Matilda sa…
Den tatuerade mamman >> Jag tror inte jag ska se den filmen 1408, inte om det är den jag tror det är...

Khadidja >> Oh! Det finns fler anti-läsa-Potter-människor! Fast flera 1000-tals sidor vet jag ju att du pallar, det får man ju göra på universitetet! ;)
Ja, du menar en vänner-bok! En sådan man ritar en bild på sig själv och skriver om sina favorit-djur,-hobbies, -musik, -mat.... En sådan har jag här hemma så du får jättegärna komma hit och fylla i den! :D (om du nu mot förmodan skulle syfta på den där elektroniska varianten som alla verkar snacka om, så blir det ett rungande NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ!)
Anonym sa…
Jag kommer inte gå på bio för att se Arn-filmerna. Väntar tills de kommer på tv.
Matilda sa…
Cat >> Haha! Det är mycket billigare och om man inte gillar filmen så kan man zappa till något annat :p