Umami

För några år sedan (2008) uppmärksammades umami, det femte smaksinnet, i Fråga Anders och Måns. Nu går det att köpa renodlad umami-pasta i butiken (i alla fall i London) för den som vill få en smakupplevelse av detta mystiska smaksinne.


Det verkar inte vara en storsäljare om man säger så. Kanske borde jag köpa en hem en tub för att göra ett smakexperiment en dag? Priset var dock lite väl maffigt, låg mellan £2-£3 och jag vet ju inte riktigt vad jag ska göra med den. Om det nu verkligen bara smakar buljong så är buljongtärningar billigare att köpa. Men i marknadsföringsbranschen måste man ta till vara på alla möjligheter. Och eftersom umami är en "ny" smak måste den ju framställas som ett dyrare och exklusivare alternativ till buljong, eller vad det nu må vara som den här produkten verkligen konkurrerar med.

Kommentarer

Anonym sa…
Känner man för att prova på något som klassas som umami kan man prova fisksås som används i asiatisk matlagning. Den närmsta svenska beskrivningen är att det påminner om "unket" i smaken, men tror inte att de sålt lika mycket då..?
cat sa…
Tror att jag avstår från att smaka på något som beskrivs som unket.
Matilda sa…
Jag tror nog jag skippar "unken" smak jag med!
Hanna sa…
Allt går att sälja med unken reklam?
Matilda sa…
Hanna >> Klockrent! :D