"Stängt pga snö"

Är det något britterna inte kan så är det att hantera snö. Åtminstone inte snö i kombination med flygplats. Vi minns ju alla kaoset på Heathrow i december 2010. Ikväll väntas det snö och för att motverka förra vinterns förvirring har man helt sonika bestämt sig för att ställa in flyg. Som en förebyggande åtgärd. Observera att det inte börjat snöa ännu...

Låt gå att Heathrow ligger långt ut i Londons västra delar, minst en timmes tunnelbaneresa från min station. Väderleken kan ju skilja sig enormt från stadsdel till stadsdel i London. Men det hela får mig att rulla ögonen. Ja, de säger det ska snöa. Ja, de säger att det kan falla 5-10 centimeter. Ja, det har varit väldigt kallt den senaste veckan och folk använder ord som Baltisk kyla att beskriva temperaturer på -2. Men ärligt, imorgon väntas tempen ligga på någon plusgrad och de har haft ett år på sig att träna sig i snöröjning. Är det så svårt att införskaffa snöskyfflar?

Snö verkar vara ett väldigt stort mysterium för flyg-, tåg- och busstrafiken. I min svenska hemstad kollektivtrafiken lika handfallen varje år det snöar - "oj, det kom i år igen!" Och SJ verkar också ha haft lite problem med det kalla vädret har jag förstått. Det känns lite som att de färdsätt människan har hittat på fungerar oftast finfint, så länge det inte är snö... (Eller för varmt...) Å andra sidan, det är ju ganska galet att vilja bege sig ut när det är massa snö, vi kanske borde sätta upp en skylt "Stängt pga snö" och stanna hemma istället.

Just nu är det inte en enda snöflinga i sikte utomhus. Jag får lov att återkomma imorgon med uppdatering om det massiva snöfallet. Trevlig kväll!

Kommentarer

karro sa…
Ja, snö verkar ställa till bryderi för många! En kompis som bor i Rom meddelade att det är kaos där för att det snöat.... ca 1 mm!!! Här i Småland är vi vana, vi tycker till och med att det kan komma lite mer, just nu har vi ca 5 cm
Anonym sa…
Sitationen ar lite mer komplicerad. Till exempel sa hanterar Gatwick over 55 flyg per timme pa en landningsbana (dvs runt 1 minut mellan flygplanen). Det ar ungefar dubbelt sa manga passagerare som Arlanda eller Kastrup hanterar med tre landningsbanor...
Hanna sa…
Här har vi haft -30 i helgen. Inställda tåg norröver. På ett vis kan jag förstå. Om tåget blir stående i ödemarken blir det väldigt kallt och ingenstans att ta vägen. Men visst. Känns nästan som att samhället blir mer sårbart med tiden. Men det kanske bara är inbillning.
Matilda sa…
Karro >> Haha, "bara" 5cm! Stackare! ;)

Anonym >> Givetvis förenklar jag det hela. Att hantera en stor flygplats som Heathrow är troligen betydligt mer komplext än vad jag framställer det som. Samtidigt känns det lite ironiskt att man blir tagen på sängen var gång det snöar. Snö är inte direkt en modern företeelse.

Hanna >> Helt plötsligt vill jag inte längre flytta norrut...