Finska mysterium i Vasa/Vaasa

Staden Vasa får en osökt att tänka på den svenska kungen Gustav Eriksson (i folkmun känd som Gustav Vasa) som införde arvsmonarki. Eriksson var av av Vasa-ätten men kom inte från Vasa i Finland. Staden fick sitt namn av Gustavs ena son Karl IX. Trots att Finland är vårt grannland hade jag aldrig satt min fot i landet. Detta trots att jag besökt de övriga nordiska länderna (Danmark, Norge och Island). Nåväl, detta behövdes ju givetvis korrigeras. Och att åka till ett annat land för första gången gör ofta att man ser skillnader från egna hemlandet vilket är perfekt inspiration för en mysteriebloggare.
Vasa är vackert beläget vid havet och skärgården. Flera gamla industribyggnader har omvandlats till annat. Här en silo som blivit universitetsbyggnad.
Staden har många vackra gula trähus.
"Statens område". Eller kanske snarare en väldigt mysig hamn och badplats i närheten av universitetet.
Vi såg två offentliga mattvättningsställen. Du tog med din matta, tvättade den, manglade ur vattnet, hängde upp den på torkställningen och kom tillbaka senare på dagen för att hämta hem dina mattor. Genialiskt!
Saluhallen.
Längs vattenbrynet finns många utplacerade träsnidade djur. Vissa är mer verkliga än andra.
Ge företräde för cyklar som är på väg att krocka?
Finsk fågelholk (vi såg några till av denna sort).
"Allt går att sälja med mördande reklam, även lagom sött Mumin-blåbärskaffe" för att travestera på Ulf Peder Olrogs Konserverad gröt.
Det här styva vikta pappret som låg på handduken på hotellsängen vållade mycket huvudbry till en början. Men efter en del teorier och bekräftande med receptionen så var svaret mycket enkelt. Eftersom det är Finland så hade rummet så klart en bastu inne i badrummet. Och pappret är alltså ett sittpapper för bastning.

Finsk semla! Det vill säga fralla. Apropå andra mat-skillnader så var plättarna på hotellfrukosten de mest märkliga och osmakliga jag någonsin ätit. Plättar och pannkakor borde inte vara möjligt att misslyckas med. Dock förlåtes detta genast då det serverades karelska piroger med äggsmör på frukosten vilket jag tycker är smarrigt.
Skepp på en kyrkogård.
Inne på Österbottens museum finns en utställning om Vasas historia. Bland annat en hörna om Alfred Svensson's Conditori och Dam Café (finlandssvenskan verkar vara full av vad vi i Sverige skulle kalla särskrivning). Tydligen var "schweiziska konditorier" med bakverk och vinservering en nymodighet på 1800-talet. Här kunde kvinnor (av högre stånd) gå på besök utan att ha med sig en man.

Kommentarer

Camilla sa…
Kul! Vasa är nästan mina forna hemtrakter! Och att resa i Finland är ju till stor del att resa i Sveirges historia eftersom Finland länge var en del av Sverige.
Matilda sa…
Camilla >> Spännande! Kanske du sitter inne på mer information om de där kollektiva mattvättarna?
Jag blev onekligen sugen på att se mer av Finland för att se regionala skillnader. I Sverige är det ju väldigt olika i norr och i söder och borde vara detsamma även där.