Middag à la 1911: Ärtsoppa

Okej, dagens recept har förvisso anor som sträcker sig några hundra år före 1911 och receptet är snarlikt dagens. Men jag vill påstå att vi kan lära oss något ändå. Exempelvis hur en rätt egentligen kan vara flera. Eller som kocken Paul Svensson uttryckte det på en föresläsning jag nyligen lyssnade på, att rester är egentligen förberedelser inför nästa måltid. Därtill är det ju torsdag, och på torsdag äts det...

Ärtsoppa (4 personer)

1/2 liter gula ärtor
1/2 rot (jag har inte knäckt gåtan om vad detta är ännu, så jag använde en liten kålrot)
4-5 morötter och palsternackor
(1/2 selleri) - jag uteslöt sellerin
2 purjo- eller annan lök (jag tog purjo)
1/2 msk salt
2 msk smör eller växtfett
2 1/2 liter vatten
(Timjan - i receptet stavas det emellertid "timjam")


Dag 1: Ärtorna sköljs och blötläggs över natten.

Dag 2: Rensa rötterna (jag valde att dela några av dem för att få plats i grytan) och lägg i en gryta med ärtor och vatten. Koka upp och koka i 2-3 timmar, "eller tills ärterna äro fullkomligt mjuka". Rör i soppan för att få den simmig. "Rötterna upptagas, skäras i bitar och serveras i soppan eller anrättas till någon rätt. Fettet lägges i soppan då den avlyftes från elden. Om man så vill kan litet timjam tillsättas."

Receptet föreslår ett alternativt tillagningssätt, att koka endast med palsternackor. Palsternackorna tas upp innan de är helt kokta och föreslås tillredas i enlighet med receptet för stekta palsternackor. De "vackert ljusbruna" stekta palsternackorna föreslås serveras i (!) soppan.
Färdig ärtsoppa.
Omdöme och förbättringspotential: I detta recept tycks rotfrukterna få större roll i soppan än i en soppa som serveras i lunchrestauranger.* 2-3 timmars koktid låter väldigt mycket, ärtpaketet föreslog en timme. Jag lät det koka ca 1,5 timme och rotfrukterna var mjuka då. Kanske hade soppan blivit krämigare/tjockare om den fått koka längre, den blev nog klarare än andra ärtsoppor jag ätit. Den var dock god. Jag skulle dock utesluta kålroten om jag tillagar receptet på nytt. Möjligen är det inte lämpligt att ha i de gröna stjälkarna på purjolöken, alternativt skära i mindre bitar redan från början. Receptet räcker till många portioner så ha några glasburkar redo för lunchportioner.

*En dag kommer säkert ett upprört blogginlägg om hur det på vissa restauranger inte går att välja torsdagsrätten ärtsoppa med pannkakor som vegetarisk för att de kokar den med fläsket i. Många ställen kokar ju två olika ärtsoppor, medan andra uppenbarligen reserverar pannkakorna för de som vill äta fläsk...

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.

Kommentarer