Middag à la 1911: Revpannkaka

Dagens historiska recept valdes utifrån namnet, som jag tror anspelar på riven potatis. Det kan nog liknas vid raggmunk utan ägg. En av de intressanta aspekterna av äldre kokböcker är att man får veta saker mellan raderna. Just denna receptsamling är riktad mot arbetarhemmet vars ekonomiska situation för snart 110 år sedan nog inte var den bästa.

Revpannkaka

Revpannkaka med lingonsylt.
 1 liter råriven potatis (jag rev den grovt)
2 kkp (3 dl) mjölk*
3 kkp (4,5 dl) mjöl*
2 tsk socker
2 tsk salt
1,5-2 hekto växtfett (jag använde dock smör)


Vispa ut mjölet i mjölken, häll i den rivna potatisen. Tillsätt socker och salt. Stek i fettet på varm lagg.

Notera serveringsförslaget från kokboken: "Ätas med lingon och om man har råd litet grädde eller god mjölk." Det är en tänkvärd mening. Grädde var alltså ingen självklarhet för arbetarhemmet.

Omdöme och utvecklingspotential: Enkelt och gott, väldigt mättande. Receptet är för fyra personer men det beror nog på hur hungrig man är. Är det fyra middagsportioner för vuxna människor behövs nog något tillbehör till. Kanske lite sallad, riven morot, crème fraiche...

*Här kan det vara ett tryckfel i boken, dvs att mjölk och mjöl ska byta plats. När mjölken rörs ut i mjölet blir det nämligen väldigt tjockt, men tillsammans med vätskan från potatisen blir det en bättre smet. När den steks blir det dock tjockare pannkakor som blir något geggiga till konsistensen. Efter några stekta tjocka pannkakor tillsatte jag mer mjölk i smeten och fick då tunnare pannkakor. Det som styrker min min misstanke om tryckfel är ett annat recept på revpannkaka upptecknat 1911 i Hjulsjö, Västmanland som finns dokumenterat på Matkult.se, där förordas en liter mjölk till en liter riven potatis.
Tunnare revpannkaka efter lite mer mjölk i smeten.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.

Kommentarer

Malinmupp sa…
Jag gillar att följa dina matexperiment! Jag är uppvuxen med råriven potatis i pannkakor, så revpannkaka låter rimligt i min värld :)
Åh vad gott :)
Jag kallade det för raggmunk när jag var liten :)
Matilda sa…
Malinmupp >> Vad roligt! Ibland tror jag att endast skriver för mig själv, så blir alltid extra glad när någon annan uppskattar inläggen. Potatis i pannkakor kommer det nog bli mer av framöver, blir ju lite matigare.

Annie >> Ah, hade ni ägg i då?
Eva Maria sa…
Så roligt att du provar de gamla recepten! Jag blev intresserad av det med mannagrynspuddingen också, jag tror min farmor brukade göra det fast med risgrynsgröt som blivit över. Det var så gott och jag minns det var russin i. Bra med inspiration, det är svårt att komma på vad man ska laga varje dag!
PS. Vill bara säga att jag har bytt layout på min blogg, och då måste man klicka på inläggen för att kunna kommentera! Lite knas, men bara så att du vet :-)
Matilda sa…
Eva Maria >> Det finns faktiskt ett recept på risgrynskaka med instruktionerna: "Beredes som mannagrynskaka." Vore ju jättekul ifall det smakar som den din farmor gjorde :)
Och ja, att komma på vad man ska tillaga är ju ibland otroligt tråkigt. Nu har jag en del recept noterade för kommande vecko-projekt så nu blir det lättare att handla och planera :)