Middag à la 1911: Mospannkaka

De här historiematlagarexperimenten blir ju inte på långa väga lika perfekta som i programmet Historieätarna. Nu är jag ju förvisso inte alls tränad i matlagningskonst utöver de obligatoriska kurspoängen i hemkunskap på högstadiet, så det kan ju förklara varför det ibland inte riktigt går som det verkar vara tänkt med att tillaga recepten.

Mospannkaka (för 4 personer)

Mospannaka, eller stekt potatismos.

1 liter malen potatis (jag mosade med potatisstamp)
1 tsk socker
1 tsk salt
2 hg växtfett (jag använde rapsolja)
 
Jag gjorde mos på gårdagens kalla potatis, vilket var nypotatis med lite skal på, detta kan förstås ha påverkat resultatet. Potatismoset ska i alla fall blandas med socker och salt. En del av växtfettet smälts i stekpannan. "Ett ganska tjockt lager av mos bredes ut på laggen och man vänder pannkakan på ett lock eller med en spade." Gör hellre flera små genom att göra små "biffar" i handen innan de läggs på laggen. Hur det blev när jag försökte göra en större kan ni se resultatet på bilden nedan... Mospannkakorna ska bli bruna på båda sidor och rekommenderas ätas med lingon eller smör.
Mitt i matlagningen.

Omdöme och förbättringspotential: Alltså, jag kallar ju inte det här för pannkaka. Eller jo, det blev nog pannkaka av allt vid första försöket. Eftersom det inte riktigt finns något bindemedel som ägg, så blir det mest stekt potatismos. Små "pannkakor" är alltså min rekommendation om receptet ska följas, men annars rekommenderas att hitta ett bättre recept för potatisbullar. Som vanligt är de enda kryddorna salt och socker, här kan det senare uteslutas och ersättas med peppar, chilipeppar, persilja...

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911

Kommentarer