Middag à la 1911: Mannagrynsbullar

Dagens maträtt har ett något missvisande namn, men receptet var förhållandevis enkelt att tolka och resultatet blev gott.

Mannagrynsbullar (4 personer)
Mannagrynsbullar, eller kanske snarare mannagrynsfyrkanter.

1,5 kkp (ca 2,25 dl) mannagryn
1/2 liter vatten
1/2 liter mjölk
1 ägg
3-4 msk hackad gräslök
2 tsk salt
3-4 mask rivebröd (ströbröd)
2 msk smör

Gör en tjock gröt på mannagrynen genom att koka upp vatten och mjölk och därpå vispa i grynen. Häll upp gröten i t.ex. en ugnsform och platta till. Låt den svalna. Vispa upp ägget, tillsätt salt och gräslöken i äggvispet. Vänd "den i fyrkantiga tjocka skivor skurna gröten" först i ägget och därpå i ströbrödet. Stek i smör till "ljusbruna". Bokens serveringsförslag är med brun sås, potatis och brysselkål alternativt blomkål.

Omdöme och förbättringspotential: Det här var lätt att tillaga och gott att äta! Billig middag som mättar. Lingonsylt fungerar finfint som tillbehör. Den som vill kan experimentera med kryddor och annan smaksättning. Personligen tycker jag att potatis inte behövs (kolhydrater plus kolhydrater). Servera kanske hellre med en matig sallad. Det skulle säkert göra ännu mindre bitar att steka och kanske tillsätta någon smarrig sås. I övrigt tycker jag det är missvisande att de heter bullar.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.

Kommentarer