Middag à la 1911: Morotspudding

Ordet pudding är för mig lite främmande i dagens matkultur. Jag associerar det nog mest med chokladpudding. Men här kommer en morotsvariant.

Morotspudding

Morotspudding, eller morotslåda som nog många skulle kalla det.
5-6 medelstora morötter
3-4 kokta potatisar
3-4 msk rivebröd (ströbröd) eller majsflingor
1-2 ägg
2-3 msk mjölk
1 msk smör
1 tsk salt
evt. en handfull malda/rivna/hackade nötter (jag använde mandel)

Morötterna rivs (fint) eller males. Potatisarna mosas. Blanda morötter, potatismos, ströbröd, ägg, mjölk, smör, salt och nötter. Nötterna ger enligt uppgift "fin smak och högre näringsvärde". Därefter ska "puddingen gräddas i ugn på vanligt sätt" - här rekommenderar jag ca 200° minst 45 minuter. Serveringsförslag är potatis och brysselkål eller stuvning av något slag.

Mitt i matlagningsröran

Dags att åka in i ugnen.
Omdöme och förbättringspotential: En bra sidorätt, men kräver peppar! Nötterna tillför lite mer smak. För den som vill ha lite mer "crunch" går det bra att grovhacka dem. Den blir väldigt mjuk, så jag funderar ifall högre värme och ett täcke av ströbröd eller panko skulle ge en välbehövlig krispig yta.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.  

Kommentarer