Middag à la 1911: Bönbullar

En av anledningarna till att jag blev nyfiken på att laga mat från 1910-talet var att jag kom över den här kokboken av systrarna Bergquist och såg att de hade flera recept på linser och bönor, vilket lite förvånade mig och samtidigt väckte min nyfikenhet. Denna gång blev det bönbullar. I receptet står majsflingor eller risgröt. Båda ingredienserna är lite knepiga. Majsflingor är nog knappast cornflakes, antagligen mer åt det som går att köpa för öltillverkning. Hur man ska tolka risgröt är lite oklart, jag har valt att använda risgrynsgröt (men måste medge att det inte är receptet i boken).

Bönbullar (för 4 personer)

Bönbullar, eller kanske snarare bönjärpar.
2-3 kkp (3-4,5 dl) bönmos (jag använde vita bönor)
1 kkp (1,5 dl) rivebröd (ströbröd)
1 kkp (1,5 dl) majsflingor eller 2 kkp (3 dl) risgröt (jag använde risgrynsgröt)
2 msk brynt lök
3 msk smör och växtfett (jag använde rapsolja)
evt. ägg

Hacka lök och bryn i lite av fettet. Mosa bönorna (det går bra med färdigkokta). Blanda lök, mosade bönor, bröd/ströbröd och majsflingor/risgröt. Blir det för hård smet kan man ta i lite mjölk eller växtspad, men det behövdes inte tyckte jag. Forma avlånga bullar, vilket jag tolkar lite som järp-format. "Bullarne hålla bättre samman och bli läckrare om de först rullas i ägg och sedan i rivebröd". Men ägget kan alltså hoppas över om man vill. Stek sedan bull-järparna ljusbruna. Serveringsförslag enligt kokboken är brunsås, potatis, vitkål eller stuvade morötter.

Omdöme och förbättringsförslag: Det var lätt att steka dessa och eftersom det blir en del kan det vara bra att varmhålla i ugnen. Smaken är lite intetsägande, så krydda gärna, men framför allt behövs sås! En mättande middag och bra tillfälle att använda överbliven risgrynsgröt.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.     

Kommentarer