Middag à la 1911: Fruktsmörgåsar

Den här gången blev det "frukost à la 1911", med brasklappen att det här receptet nog snarare var en efterrätt. Det påminner om fattiga riddare.

Fruktsmörgåsar (för 4 personer)

Frukost à la 1911 med fruktsmörgåsar. Den till vänster har äppelmos på sig (gjord på vinteräpplen därav den rosa färgen), den högra kom att få blåbärssylt.

12 vetebrödsskivor (jag använde limpbröd)
2 msk smör
2-3 kkp (3-4,5 dl) "god mjölk"
1 kkp sylt eller fruktmos

Smöra brödskivorna (lämpligen på båda sidor) och doppa dem i mjök. Stek sedan i smör. "Rikligt med frukt eller sylt bredes på varje skiva" för att därefter förtäras varma.

I stekjärnet.
Omdöme och förbättringspotential: Det här receptet var superenkelt och mycket gott. Det kommer göras igen! Variera efter vad som finns hemma och efter egen smak. Jag använde visserligen färskt bröd, men torrt är säkert mer fördelaktigt. Beroende på hur torrt bröd det är så kan mjölkmängden justeras för att undvika onödigt svinn. För att göra extra lyxigt kan man steka i lite mer smör.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.  

Kommentarer

Sambon sa…
Ja det här var smaskigt! Sambon approves!