Middag à la 1911: Morotsbullar

Ni har kanske noterat att det blivit en hel del recept på sistone. Planen är att försöka avverka flera av recepten innan jul. Har nämligen idéer på vad nästa års projekt ska bli. Medan jag suger på den karamellen ett litet tag till så kommer här ytterligare ett recept som blir perfekt när du har lite risgrynsgröt över. Gott blir det också!

Morotsbullar (för 4 personer)

Morotsbullar, eller morotsjärpar.
3 kkp (4,5 dl) morotsmos
2 kkp (3 dl) risgröt (jag använde risgrynsgröt)
1 kkp (1,5 dl) rivebröd (ströbröd)
1 ägg
1 tsk salt
evt 1 msk persilja
3 msk smör och växtfett

Koka morötterna mjuka och mosa dem. Blanda i ägg, salt och ströbröd samt salt och persilja. Sist rörs gröten ner. Man ska enligt recpetet forma avlånga bullar som är ganska stora. Rulla i ströbröd (eventuellt först i ägg). Stek ljusbruna och ät med potatis och persiljesås.

Omdöme och förbättringsförslag: Dessa blev lite mjukare i konsistens än bönbullarna som nyligen testades. Kanske behövs lite mer ströbröd. Svartpeppar känns som ett måste, men annars blev de här väldigt goda. Kanske till och med något att servera på julbordet?

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.

Kommentarer

Jens sa…
Ja dom här blev jättegoda! Passar säkert bra till de flesta tillbehör.