Middag à la 1911: Potatistårta

Bara namnet på dagens rätt var nog för att vilja testa receptet. Potatis och tårta är nästan som varandras motsatser. Det ena symboliserar det vardagliga och det andra det festliga. Det här receptet har kanske rekordkort ingredienslista.

Potatistårta

Potatistårta med rosa äppelmos. (För den nyfikne så kommer ljusstaken i bakgrunden från Kajsas keramik och inhandlades på ett stopp vid Ystegårn på sommarens roadtrip genom Hälsingland. Just denna ljusstake är inspirerad av ett mangeldon från 1700-talet.)

100 gram kokt riven potatis
100 gram smör eller växtfett
100 gram vetemjöl
Fruktmos (jag använde hemmagjort äppelmos gjort på vinteräpplen)

Ingredienserna till tårtbottnarna.

Nyp ihop smöret med mjölet. Tillsätt riven potatis. Har du kokt potatis över från middagen är det bara att riva upp den. Kavla ut degen i tre rundlar. Dessa ska enligt uppgift "gräddas på plåt". Efter ca 15 minuter i 200° hade de fått en fin gyllene färg.
Före gräddning (ja, de kanske inte var så runda...).
Efter gräddning.

Låt kakorna svalna. Bred sedan ett lager mos mellan kakorna och servera.

Kvällsfika!

Omdöme och förbättringspotential: Det här var superenkelt recept som inte kräver många ingredienser. Den som vill kan ju göra det mer avancerat förstås. Själva kakan blir inte söt, så äppelmoset bröt av bra. Fyllningen går att byta ut till vad man än råkar ha hemma: annan fruktmos, sylt, grädde eller kanske en kombination. Vill man lyxa till det (men då skulle nog kokboksförfattarna förfäras) går det ju att dra över ett lager vispgrädde och dekorera med lite bär och frukt. Men i sin ursprungsform skulle jag nog beskriva tårtan som en lagom vardagsefterrätt eller kvällsfika.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.   

Kommentarer

Sambon sa…
Ja den här var god. Jag tror på att kombinera med lite jordgubbssylt och vispad grädde nästa gång. Mums! :)