Middag à la 1911: Spenatpudding

Dagens middag - som kanske passar bäst som lunch - är i realiteten en kombination av tre recept: pannkakor, stuvad spenat och puddingen. Har du ett favoritrecept på pannkakor eller stuvning ta dem.

Spenatpudding (för 4 personer)

Spenatpudding, fast ett mer passande namn vore kanske pannkaksgratäng.

För stuvad spenat:
2 liter spenat
vatten
salt
1,5 msk smör
3 msk mjöl
1 kkp (1,5 dl) mjölk
1 kkp (1,5 dl) spad
1-2 tsk socker
1 tsk salt

Detta recept är för fyra personer, jag gjorde drygt halv sats med 400 gram frusen spenat (tinad). Anpassa mängd efter egen preferens. Rensa, skölj och koka spenaten i ca 6-8 minuter (spara spadet). Hacka därefter fint (alternativt tina hackad frusen spenat). Fräs smör och mjöl i en panna, lägg i spenat och rör runt "kraftigt med en träsked". Häll på mjöl och spad. Smaka av med socker och salt.

För spenatpuddingen
1/2 liter stuvad spenat
6-8 tunnpannkakor (jag använde rester från dagen innan gjorda på "modernt" recept)
1 ägg
1-2 kkp (1,5-3 dl) mjölk
2 tsk mjöl
2 tsk socker
1/2 tsk salt
smör

Smörj en ugnsform som är i storlek med pannkakorna. Pannkakorna behöver inte vara stekta på båda sidorna. Lägg en pannkaka i formen, bred över spenat, lägg på en ny pannkaka, upprepa. Sista pannkakan ska ha den gräddade sidan uppåt. Vispa sedan ihop mjölk, ägg, mjöl, socker och salt. Slå smeten över pannkakorna. Grädda i ugn. Drygt en halvtimme i 200° tycks vara lagom. Receptet anger detta som en "ensamrätt", men lite sallad är nog ett trevligt tillbehör.

Dags att åka in i ugnen!
Omdöme och förbättringspotential: Det här borde vara en rätt som går hem hos barnfamiljen när (om?) det blir över lite pannkakor. Förutsatt att man gillar spenat då, men det gör ju jag. Här tror jag att man kan hitta på mer spännande namn för att locka till ätande, t.ex. pannkaksgratäng, pannkakslåda, pannkakspaj... Sockret och smöret gör det hela lite sött, så vill man ha det "nyttigare" kan man anpassa efter önskemål. Det går säkert att göra pannkakor på bovete eller lite grövre mjöl om man vill. För en "vuxnare" smak borde det gå utmärkt att lägga ett tunt lager av riven lagrad ost (t.ex. parmesan eller västerbottensost) över spenaten och/eller över sista pannkakan.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.  

Kommentarer