Hur länge är det socialt accepterat att ha julljusstakarna uppe?

Från att aldrig ha julljusstakar uppe gick det snabbt till att helt plötsligt behöva förhålla sig till att man "borde" ta ner dem också. För egentligen "ska" ju julpyntet och granen ut på tjugondag Knut, dvs den 13 januari. Julpyntet åkte ner i lådan och upp på vinden redan innan dess, men ljusstakarna i fönstret blev som kvar.

Men så började den outtalade sociala pressen att ta ner dem. Det började med att mamma menade att det är en tyst regel som alla följer, så var det i alla fall förr, hävdade hon bestämt. Äsch, tänkte vi, de ger ju lite fint morgon- och kvällsljus och extra mysfaktor nu när snön äntligen kommit. Efter den 13:e januari har vi ändå sneglat mot grannarna. Jodå minsann, flera har fortfarande sina triangelstakar uppe, så vi kan fortsätta att tända våra. Dagarna som följer blir det visserligen färre och färre, men vi håller i. Så i morse, sex dagar efter Knut, så lyser det inte längre hos de andra grannarna i området. Som att de hade en tyst överenskommelse att ta bort alla natten till den 19:e januari. Varpå inte heller jag tänder den som står i vårt köksfönster. Sambon förstår direkt när han stiger in i köket vad som hänt.

Den sociala normen har till sist trängt sig på även hos oss. Julen ska bort. Inte vill man ses som konstig när man så här sent i januari inte gått vidare i livet, in i det nya året.

Julljusstakarna som klev ut genom dörren och försvann.

Men nu torde det väl ändå vara socialt accepterat att äta semlor?

***

Mer om tjugondag Knut finner ni på Nordiska museets hemsida. Apropå bortglömda ljusstakar och julpynt, skrev jag om kvarglömda ljusstakar i mars 2008.

Kommentarer