Historisk mat på moderna fat: "Piggsvinskaka" (1937)

Jag måste erkänna, när jag bläddrade genom Kajsas kokbok första gången så trodde jag att kakan hette Pingvinkaka. Viss besvikelse infann sig när jag väl lusläste receptet.

"Piggsvinskaka"

Piggsvinskaka.

2 dl mannagryn
6 dl mjölk
3 dl vatten
25 gram smör
2-3 msk socker
4 rivna bittermandlar eller rivet skal av 1/3 citron (jag använde citronskal)
10 st sötmandlar till garnering

Koka upp mjölk och vatten, vispa ner mannagrynen. Låt koka under omrörning 15-20 minuter (eller sänk värmen, låt koka under omrörning tills gröten tjocknat ordentligt). Därefter säger kokboken att du ska lyfta av kastrullen från elden, men det går ju lika bra från spisplattan. Rör ner övriga ingredienser (inte sötmandlarna). Smaka av. Skölj av en form med vatten (lite oklart vilken form formen ska ha, men har du en piggsvinsformad är det nog att rekommendera), packa smeten hårt i formen.

 Ställ ut formen (dvs ställ den kallt) så att den får stelna. 

Ut på balkongen i -15°... Eller ja, så kallt behöver det kanske inte vara för att kakan ska stelna.

Lossa sedan försiktigt och stjälp upp på ett fat. Skålla sötmandeln och skär i jämna strimlor (eller använd mandelspån). Stick ner mandeln i kakan. Servera med sylt eller saftsås.

Omdöme och förbättringspotential: Det här är typ som en hemmagjord mannafrutti, ni vet de små portionsförpackningarna med en syltklick till, fast flera gånger billigare. För er som inte är bekanta med mannafrutti så påminner kakan lite som en sötare kall gröt, men med en piffigare citrussmak (om man väljer att ha i citronskal), eller kanske mer mot ostkaka eller ris à la malta. Sambon tyckte den var "smågod". Eftersom det blev ganska mycket kaka och bitarna inte behövs vara så stora så hann vi testa äta med blåbärssylt, rödvinbärssylt och varm nyponsoppa, och det blev ändå kaka över. Efter att ha bild-googlat piggsvin inser jag att kakan nog skulle dekoreras lite annorlunda och inte vara fyrkantig. Så ja, det finns såklart möjlighet att variera form och smaksättning.

Reflektion: Mannagrynskakor verkar ju ha varit lite av en grej förr (jag har tidigare bloggat om en version från 1911). Jag hittar inget digitaliserat recept på piggsvinskaka, däremot på piggsvinstårta. Här är ett från bloggen Mormors kokbok, även denna historiska kaka med mandel som dekoration men med stomme av frukt och maräng!

***

Receptet är hämtat ur Kajsas kokbok: Kokbok för lanthushåll utarbetad av Karin Fransén och Astrid Knudsen (1937, 12:e upplagan). Kokboken är utgiven av Lantbrukssällskapets tidskrifts A.-B. Boken kostade då 3:50 kr vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 112 kr (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Som kuriosa kan det nämnas att första upplagan kom ut 1935 och utkommit i minst 26 upplagor till och med 1988. Karin Maria Oskara Elisabet Fransén var utbildad skolkökslärarinna och publicerade under många år recept i Jordbrukarnas föreningsblad under signaturen Kajsa. Mer om Karin Fransén går att läsa i Svenska män och kvinnor: Biografisk uppslagsbok och i en artikel på LRF.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer