Historisk mat på moderna fat: Rönnbärsdricka (1941)

Jag hade innan detta receptprojekt aldrig smakat rönnbär. Aldrig. Samtidigt var jag förundrad över alla dessa bär på träden som tydligen skulle kunna gå, men som ingen verkade vilja äta. Just detta recept hade jag sett fram emot att göra, men jag måste samtidigt medge att jag hade mina tvivel...

Rönnbärsdricka

Rönnbärsdricka (oblandad).
 1 1/2 liter rönnbär
Vatten

Sockerlag
600 gram socker
4 dl vatten

Rönnbären ska helst vara "väl mogna och fullt friska". 
Rönnbär.

Dag 1: Skölj bären i varmt saltat vatten (det är lite oklart varför). Skölj sedan på nytt i kallt vatten. Lägg i en kruka (jag använde skål) och häll över kokande vatten så att det täcker bären med lite marginal. Täck över krukan (jag lade en tallrik över skålen).

Kokande vatten har hälls över bären.
I brist på kruka användes skål med en tallrik som slöt tätt.

 Dag 2: Sila av vattnet från bären direkt ner i en kastrull. Koka upp vätskan och häll det över bären igen.

Uppkok dag 2.


Dag 3-5: Upprepa det du gjorde dag två.

Dag 6: (Det är möjligt att detta kan göras några timmar senare på dag 5, instruktionerna är något vaga när denna del ska inträffa.) Sila bort vätskan från bären - spara båda vätska och bär! Koka upp sockerlagen av vatten och socker, låt svalna. Blanda därefter sockerlag med rönnbärsvätskan och häll upp i flaskor. Fyll flaskorna ordentligt och låt dem stå kallt.

Drycken späds med vatten efter egna preferenser och intagas som "en uppfriskande måltidsdryck".

Utspädd rönnbärsdricka som måltidsdryck.

Bären då? undrar du nu. Jo, jag återkommer med vad du kan göra med bären i separat inlägg.

Omdöme och förbättringspotential: Doften av rönnbären som du möter varje gång du ska koka upp vattnet på nytt är kanske inte den godaste doften. Den har en något avskräckande effekt då man får en förnimmelse av hur smaken kommer att vara. Men, smaken är inte så "hemsk". För mig var detta en väldigt annorlunda smak, jag kommer nog behöva vänja mig vid den. Till och med sambon som var ytterst skeptisk gav drycken godkänt. Det är bra att drycken är tänk att spädas med vatten efter eget tycke och smak, och sötman finns ju så klart där. Jag skulle påstå att det här är ett ganska bra alternativ till lingondricka och att jag är glad att jag vågade testa!

Reflektion: Jag kan ju inte låta bli att tänka på sketchen från Anders och Måns om Rönnijuice (som egentligen handlar om pyramidspel)... Och den som undrar huruvida mycket rönnbär ger en snörik eller snöfattig vinter kan läsa svaret här.

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer