Danmarksmysterier

Idag blir det en potpurri av mindre mysterier som vi grubblade över under vår vistelse i Danmark.

Varför har de inte chilisås?
Vi letade på riktigt i flera matbutiker innan vi hittade en flaska i en Coop-butik. Det finns ketchup och curry-ketchup, men chilisås verkar de inte äta.

Hur svårt ska det vara att köpa bussbiljett för turister?
Har du inte en app, vet exakt var du ska stiga av eller begriper maskinerna som finns på vissa ställen, då verkar det nästintill vara omöjligt att åka buss. Tack och lov hade vi hyrt cyklar, så detta var inte ett stort problem för oss. Om du ska vara i t.ex. Köpenhamn i över en månad så rekommenderar jag verkligen Swapfiets. Man kan hyra cykel över lång tid, betalar per månad med skäliga priser, gratis reparationer, snabb och trevlig service. (Nej, ingen reklamsponsring här, jag var ärligt talat grymt nöjd.)

Vet danskarna vad ventilation är?
Varken i boendet eller på kontoret fick jag kläm på om det fanns någon ventilation och hur den fungerade, luften verkade mest stå still.

Vad betyder marsvin på danska?
Enligt google translate är ett marsvin ett marsvin, men i Vejle verkar de mer förvirrade:

Ett marsvin?

Köksskillnader
I Sverige tycks gafflar vara hårdvaluta i de gemensamma köken på arbetsplatserna. Där jag var i Danmark så var det stor brist på skedar. En gång fanns det inte en enda tallrik, men det berodde på att det tydligen var någon form av cirkulär användning av porslin m.m. på universitetet och att då och då hämtades allting tillbaka till centralköket. Det brukar ju påstås att danskar och norskar äter kall lunch medan svenskarna äter tillagad lunch. Det stämmer att många på arbetsplatsen åt någon form av smørrebröd till lunch men många åt även varm mat från någon av kantinerna (ofta betalade man per kilopris och det var otroligt prisvärt). Det fanns en mikrovågsugn för drygt 100 anställda, och det var typ aldrig någon kö till den.

Varför eget handtag till sopnedkastet?
Jag är väldigt nyfiken på varför varje lägenhet hade sitt eget handtag till sopnedkastet istället för att varje sopnedkast hade ett permanent handtag. Var det så att obehöriga inte skulle komma till huset med sina sopor?

Kom ihåg sophandtaget om du ska slänga soporna!

Hur låter glassbilen?
Lite kuriosa, men glassbilen låter faktiskt som att någon har en klassisk handhållen klocka (tänk klocka med kläpp på ett handtag) och slår med den rytmiskt. Glassbilen verkade komma väldigt ofta, ena veckan på måndagar, nästa på torsdagar. 

Finns det sylt i Danmark?
Sylt och marmelad tycks båda heta marmelade. Ifall de gör någon särskiljning i användning lyckades vi inte klura ut. Det finns ju lite EU-regler gällande vad som får heta vad, men hur danskarna förhåller sig till detta vet jag inte.

Kommentarer