Vad är jästpulver?

I mitt experiment med historisk matlagning har jag tidigare funderat kring det här med jästpulver. Då landade jag i att det torde vara snarlikt bakpulver. Nu har jag dock hittat ett recept på hur man kan göra sitt eget jästpulver. Jag har dock inte testat det själv än, men vill ändå dela med mig till den som grubblar kring jästpulver.

Enligt detta recept består jästpulver av bikarbonat, pulvriserad vinsyra samt potatismjöl. Vinsyra torde vara den naturliga formen som finns i frukter som Livsmedelsverket beskriver finns i t.ex. bakpulver, den syntetiska varianten får dock inte användas i livsmedel. Efter ha tittat runt lite på innehåll i bakpulver tycks dessa innehålla just någon form av syra och stärkelse utöver natriumbikarbonat.

Det korta svaret är således att om det står jästpulver i receptet bör det gå utmärkt att använda bakpulver istället.

För dig som ändå vill göra eget jästpulver så följer här ett recept ur Kokbok (1946).

300 gram bikarbonat
200 gram pulvriserad vinsyra (kan köpas på kryddhyllan)
300 gram potatismjöl

Blanda allt ordentligt, sikta några gånger "genom fin stålsikt". Förvara torrt i burk med tättslutande lock.

Källa: Wallin, Ingeborg, Schager, Ingeborg & Virgin, Ebba (1946). Kokbok: Recept samlade och utarbetade vid Statens skolköksseminarium till ledning för skolans elever. Stockholm: Norstedt.

Kommentarer

Ajli sa…
Jag har ALDRIG hört talas om jästpulver, såg definitivt torrjäst framför mig typ XD
Jaha, det är inte torrjäst.. Nu har jag ju aldrig sett jästpulver i något recept, men bra att veta att jag kan göra mitt eget om jag skulle behöva.
Eva Maria sa…
Det var intressant. Kanske blir det mer luft i degen av det?
Jag arbetade ett år i bageri i min ungdom och fick då lära mig hemligheten bakom varför bullar (typ frukostbullar) är så fluffiga på bageri. De hade i ett pulver som de kallade för "format". Jag vet inte om det var märket på pulvret eller om det var en form av bakpulver/jäst som hette det. Men det gjorde bullar och bröd väldigt fluffiga. De hade även i en del färgämnen som t ex gul färg i tekakorna så att de skulle se godare ut. Detta var ett litet bageri så ingen fabrik utan allt bakades för hand varje dag.
Önskar dig härliga vårdagar! Kramar Eva Maria <3
Matilda sa…
Ajli och Anna >> Det dyker upp i lite äldre kokböcker, men det var inte länge sedan jag hörde talas om det för första gången :)

Eva Maria >> Spännande att få lite insyn i bageribranschen! Tack för att du delar. Kan gissa att mycket handlar om att fresta ögat och näsan :D