Lugna cykelturer i Luleå

Varje sommar försöker jag/vi att upptäcka någon ny plats i Sverige. Tidigare år har det t.ex. varit olika platser i Dalarna, Gävle, Västerbotten runt, Österlen och Östersund. I år riktades blicken längre norrut mot Luleå. Jag hade varit i Piteå tidigare men inte längre norrut på Sveriges östra sida. Sambon hade å sin sida mest passerat staden och på sin höjd stannat för mat. Det blev två övernattningar och mycket cykling i en fin stad som ligger uppdelad på flera öar. En liten miss var att vi inte gjort någon särskild research innan, då hade vi kanske förlängt med en dag för att även kunna åka ut till skärgården.

Luleå sett från Mjölkudden.
Centrum. 

Kyrkbyn i Gammelstad strax utanför Luleå som är ett världsarv. Eftersom det var långt till kyrkan fick många stanna över i kyrkbyn när det var dags att besöka kyrka, betala skatt och umgås. De som bodde längre bort hade inte samma plikt att lika regelbundet närvara i kyrkan som de som bodde nämre. Men missade man kyrkbesöken kunde man få böta.

Kyrkan i kyrkbyn.
En målad vägg i en av byggnaderna på friluftsområdet Hägnan.

Parken utanför kyrkan i centrala Luleå.

Länsresidenset.

Isbrytarna Ymer, Atle och Ale. Jag tyckte det var riktigt häftigt att se dessa på riktigt efter ha sett dem på TV. Så här års är de förstås inte i bruk för just isbrytning...

Isbrytarna på närmre håll.

På vägen till Luleå stannade vi i Öjebyn utanför Piteå och åt palt. De har flera olika sorters och detta var "Symfonin" som är helt vegetarisk: morotspalt, rödbetspalt och flatpalt.

Summa summarum: Luleå var riktigt trevligt och det fanns gott om matställen att testa. Boden ligger väldigt nära, men vi hade tyvärr inte planerat in tidsmässigt för detta. Men kanske en dag i framtiden, för jag kommer gärna tillbaka.

Kommentarer

Fint att få se lite av Luleå. Jag har inte varit där.
Vi har också som mål att se nya plaster varje år. Det går så där med det just nu...
Ha en skön semester!
Matilda sa…
Nilla >> Jag kan också bli nyfiken på platser efter ha sett bilder i andra bloggar. Jag har redan en idé om vart jag vill åka nästa år :D
Ofta behöver man inte åka särskilt långt. Ibland är det bara runt knuten som de mest oupptäckta platserna ligger. Hoppas att ni får se något nytt i år :)
Anni sa…
Vilken bra idé! Det finns så mycket att se i Sverige, som man lätt missar. Kyrkbyn skulle jag vilja besöka, den är så vacker och får en verkligen att fundera över livet förr.
Matilda sa…
Anni >> Kyrkbyn är väl värt ett besök! De har ett besökscentrum som ger en fin historisk inblick och som passar både barn och vuxna.