En icke-dokumenterad Stockholms-helg

Alla upplevelser gör sig inte bra på bild, andra är man så uppe i att de glöms bort att dokumenteras. I helgen var det nog det förra som var fallet. Vi spenderade en hel helg i Stockholm med massor av upplevelser, men jag kom visst hem med mest lekplatsdjurs-bilder (de får jag visa vid ett senare tillfälle). Men jag kan ju skriva om dem så ni försöka frammana en inre bild!

Först checkade vi in på hotellet! Det är samma kedja och lite i samma stil som det hotell vi bodde på i våras i en annan del av staden.

Hotellrum med egen liten hall där denna träkvinna välkomnade.

På fredagseftermiddagen gick vi på Skansens julmarknad. Det var alldeles lagom med folk, det gick till och med att komma åt och titta vad de olika stånden sålde (så är det inte på vår lokala julmarknad!). Vi åt kolbulle och drack glögg i skymningen. Sedan kikade vi snabbt in i Nordiska museets butik. Nästa gång vill jag stanna längre, jag är nyfiken på deras Tidsvalvet.

Sedan åt vi koreansk mat på Arirang. Det var så skönt och avslappnad stämning där inne. Nu var det några år sedan sist jag åt där (det har blivit dyrare) men servicen är superbra och maten god. Inspirerad av middagen kom vi därifrån med inhandlade ingredienser till förrätten på nyårsafton.

Lördag inledes med lite te-jakt och lunch på konditori.

Lekplats i Ellen Keys park.

Sedan begav vi oss till Sergelgatans konsthall där de just nu visar Vikgubbar. Ja, det är rätt, en hel utställning med massa vikgubbar som kända svenska tecknare har brevväxlat fram under pandemin. Den är helt fantastisk (och gratis!) - så gå dit om du har vägarna förbi (ligger mellan Sergels torg och Hötorget).

Därefter begav vi oss till resans huvudpunkt: musikalen Matilda. Jag har sett den en gång tidigare i London och mindes den som riktigt riktigt bra. Även den svenska versionen var bra, men nådde kanske upp till förhoppningarna som mitt minne hade byggt upp. Scenografin var dock utmärkt och de hade flera riktigt häftiga nummer där de jobbar med fyndiga danseffekter. Det är var främst barnfamiljer i publiken. Det var lite fint att se vuxna män fälla en tår (eller fler!).

Middag intogs denna kväll hos familjemedlemmar som kvällen till ära gjort en tjusig rawfood-tårta med saffranskräm och dekorerad med hallon, dadlar, fikon och citronmeliss.

På söndagen skulle vi åka hem, men först begav vi oss till Sven-Harrys konsthall. Vi betalade en liten extra slant för att få en visning i samlingarna vilket innebär att man får gå in i en replika av hans barndomshem där all konst hänger så som Sven-Harry tänkt sig att den skulle hänga. Just nu pågår utställningen Tomteparaden som också är värd ett besök.

Sven-Harrys konsthall.

Kopian av Sven-Harrys hem (utifrån fast inomhus).
Installation i utställningen Tomteparaden. De två julbockarna är skapade Nymla (av bland annat papier-maché och fårull) och Lea Lindell (av metal, jute och trä).

Utställningen följer jultomtens utveckling i historia och konst med fokus på Sverige.
 Till lunch blev det ramen intill Vasaparken. Och så gick vi förbi en fin antikaffär där det spelades stämningsfull klassisk musik. Där köpte vi lite glas och kanske världens sötaste gaffel!?

Turligt nog köpte vi även med lite färdkost i form av sötebröd, något som var välbehövligt då det blev en omfattande tågförsening. Hem kom vi i alla fall - fyllda med god mat och konstupplevelser.

Hur man klarar en tåg-försening på andra advent.

Kommentarer

Anni sa…
Vilken trevlig helg ni fick! Har hört andra som gillar Matilda-musikalen, själv har jag bara sett den engelska och avstår nog denna.
Sven-Harrys bostad är onekligen en udda museigrej. Nog undrar man hur han bor idag eftersom han lämnat detta "hem" fullt med originalsaker på taket?
Matilda sa…
Anni >> Ja det kan man verkligen fundera över :D Tydligen kommer både Sven-Harry och andra familjemedlemmar och hälsar på i "huset" emellanåt.
Jenny B sa…
Vilken fantastisk helg ni hade! Fint hotellrum, god mat och en massa intressanta upplevelser - kan det bli bättre? Mycket inspirerande för mig som trodde att jag hade koll på vad för spännande saker som finns att göra i huvudstaden. Och jag håller med, den där gaffeln måste vara världens sötaste!
Matilda sa…
Jenny B >> Så roligt - för du är ju ändå proffset på kulturupplevelser! :D