Historisk mat på moderna fat: Enkla, mjuka sirapsbröd (1935)

Det var ett tag sedan jag gjorde något äldre recept, men nu när det närmar sig jul kom jag att tänka på mitt häfte med flera pepparkaksrecept. För två år sedan bakade jag mirakelpepparkakor ur detta häfte som blev väldigt uppskattade.

Enkla, mjuka sirapsbröd

Enkla, mjuka sirapsbröd.

1,5 dl sirap A (ljus sirap) eller sirap D (mörk sirap) - jag använde mörk sirap
50 gram smör
1/2 ägg
1/2-3/4 tsk kryddpeppar
1/2 tsk hjorthornssalt
275 gram vetemjöl
Ägg till pensling (använd resten av ägget)
5-10 sötmandlar (till garnering)
1-2 msk pärlsocker eller kristallsocker

Alla ingredienser ska blandas i en skål. (Här kanske det kan vara smart att först blanda det våta och att använda en visp (vilket jag inte gjorde...) och därefter hälla i de torra ingredienserna. Bred sedan ut smeten på en plåt som är ordentligt smord.

Kladdig smet på bakplåtspapper.
 Pensla med ägg och strö på oskållad, hackad mandel och pärlsocker (alternativt kristallsocker). Jag använde dock bara hackade mandelspån.

Smorda och beströdda med mandel.
Grädda i medelvarm ugn. Jag körde på 225° i ca 15 minuter. Här får man kanske anpassa något, möjligen lite lägre temperatur alternativt kortare tid för de blev lite för mörka.

De här blev gräddade lite för länge men var fortfarande fullt ätbara.
Skär därefter upp i bitar ca 7 cm x 3,5 cm.

Omdöme och förbättringspotential: Jag tror att jag använde för lite mjöl... Det vill säga att jag slarvade i mätningen. Vilket kan förklara varför det blev så kladdigt. Trots detta blev det ändå ett hyfsat resultat. Men som ovan nämnt, lite kortare tid i ugnen eller lägre temperatur hade varit gynnsamt. Utan pärlsocker blev de lagom söta. De något bristfälliga instruktionerna gjorde det inte alltför enkelt, men det är ett snabbtillagat recept. Kombinationen kryddpeppar och mörk sirap gör att de får en lite (men inte mycket) vuxnare smak.

* * *

Receptet är hämtat från recepthäftet Goda pepparkakor och annat gott utgivet av Svenska sockerfabriks aktiebolaget (1935, 3:e upplagan). Första upplagan kom redan 1933 men var då betydligt tunnare. Recpeten är utarbetade av skolkökslärarinnorna Magda Herman och Edith Jonsson. Båda tycks ha skrivit även andra kokböcker.

Jag har inte lyckats få veta särskilt mycket om dessa kvinnor. Men Edith hette senare Jonsson-Ekegårdh i efternamn efter gift med Waldemar Ekegårdh, krögare (verksam vid bland annat Operakällaren och Hasselbacken), restaurangchef, kokboksförfattare och lärare i vid restaurangskolan (enligt Wikipedia).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Det är kul att prova nya recept, att du dessutom provar gamla är ju extra spännande!
Matilda sa…
Anna >> Det kan bli lite hur som helst, men roligt är det! :D