En termin med bokcirkel
Efter att i många år närt en inre dröm att vara med i en bokcirkel, så gjorde jag slag i saken och startade vid årets början en "egen". Tre vänner hakade på idén, trots att de aldrig träffat varandra innan. Nu har vi träffats för fjärde gången för soppa och boksnack och det har givit mersmak att fortsätta igen efter sommaren.
Vad har vi då läst?
Vi började med Stacken av Annika Norlin. Den verkar i nästan alla bokcirklar i hela Sverige ha läst denna vår. Det var en bra bok att börja med. Det finns många karaktärer och händelser att grotta ner sig i och kanske uppleva igenkänning. En ung ambitiös kvinna blir utbränd och tar sin flykt till naturen med ett tält. Från sin tältplats observerar hon en brokig grupp människor och följer deras förehavande på avstånd. Vi får även möta dessa individer och hur de blivit en del av denna "stack". Den handlar om gruppdynamik och att ställa sig utanför samhället. Det är både blicken utifrån in mot gruppen (stacken), och blicken inifrån utåt.
Därefter blev det Johanna Frids Haralds mamma. Den handlar om en ung kvinna som väntar på en flygplats på att få hem sin pojkvän från ett behandlingshem, en väntan som delas med svärmodern. Relationen mellan dem är infekterad och under läsningens gång. Varje kapitel gav en ny pusselbit och sympatin (eller kanske snarare antipati) för huvudpersonerna skiftade ständigt.
I Oändligt underbart av Marjaneh Baktiari får vi följa en pojke i Malmö under hans sista levnadsdag. Vi får veta redan från början att han ska dö, men inte när, hur eller var. Det låter sorgligt, men det är också en otroligt fin bok som följer ungdomarnas vardag där gängkriminaliteten gör sig påmind. Den handlar också om trassliga familjerelationer. Det var lite som att slungas rakt in i Malmös stadsbild.
Slutligen läste vi Mjölkat av Sanna Samuelsson. Kort beskrivet handlar det om en ung kvinna som efter ett uppbrott känner ett akut behov av att ta sig hem från staden till sitt uppväxthem, ett hem som inte längre är hennes familjs. Boken ger en levande och trovärdiga beskrivning om hur det är att växa upp på landsbygden i ett lantbrukarhem i en tid där det blir allt svårare att bedriva lantbruk. Hur vardagen struktureras av rutiner, vädret, djuren och den ständiga oron för ekonomin. Hur man försöker dölja doften av gödsel och bli accepterad i skolan. Om relationerna med korna. Vi ägnade också en hel del diskussion åt de sociala normerna om att inte gå in i någon annan människas hus.
Utgångsförslaget var typ "lite nyare skönlitteratur". Det roliga med att vara fyra lite olika personer är att vi får läsa böcker vi kanske inte hört talas om tidigare. Intressant nog blev det fyra kvinnliga författare och tre böcker som handlade tre av fyra böcker om unga kvinnor som på ett eller annat vis är inne i en livskris. Alla böcker är otrolig välskrivna. Att få prata om böckerna, insåg jag, gör också att jag minns dem lite mer i detalj. Jag är annars en sådan som efter ha läst en bok eller sett en film, lägger den till handlingarna och tar tag i nästa.
Har ni läst något spännande i vår?
Kommentarer