Jul i Vadstena

Jag vet, ni har tröttnat på julen vid det här laget och är huvudstupa inne i 2024 och allt nytt. Men det här är kanske mer ett litet resereportage om Vadstena (som vid tillfället var draperat i is).

Förra julen var ganska intensiv med alla olika familjemedlemmar som skulle planeras in på olika tider och olika förväntningar. Det blev tidvis stressigt och sambon blev frustrerad. Någon dag innan jul kom det fram att han helst bara ville fira han och jag någonstans. Så denna jul bestämde vi i god tid att vi skulle åka bort och testa något nytt. Vi valde ett lite lyxigt alternativ med julpaket på hotell. Det blev vår julklapp till varandra.

Vadstena klosterkyrka en tidig morgon.

Ingen av oss hade varit i Vadstena och den historiska miljön bidrog till valet (samt paketets innehåll).

Minst nio olika julgranar på detta torg i Vadstena. Varför nöja sig med en julgran när man kan ha många?

Jag har länge funderat över vem som åker och tar in på hotell över jul och varför. På just detta ställe verkade det vara många med vuxna barn, ofta var det första gången de skulle fira utan barn och barnbarn. En grov generalisering så var det många par i åldern 60+ men även några familjekonstellationer, men inga med småbarn. Vi drog ner medelåldern lite grann. Ändå var det en väldigt homogen grupp. Återigen, om jag ska generalisera: vit medelklass. Personalen var till stor del yngre och verkade gilla att jobba delar av julhelgen, flera av de vi pratade med var riktigt rara och måna om att skapa bra stämning.

Vadstena slott sett från "staden".
Vadstena slott sett från "hamnen".

Ingen dans runt julgranen eller tomte (något som jag läst är del av andra hotells julpaket). Det var vuxet och med en artig ton. Det var ett gediget program med historisk vandring, konsert i klosterkyrkan, levande julkrubba, midnattsmässa, julotta, mat, fika, mat, fika, mat, fika... Vi hade från början tänkt "go all in" och göra så mycket som möjligt. Men väl där insåg vi att vi faktiskt också behövde tid för att ta det lugnt och se Vadstena. Så vi tog mycket promenader. Julottan gick vi dock på, främst för att få se kyrkan inifrån, men också för att ändå ha fått vara med på en julotta någonsin.

Ett av många fikor. Och då syns bara en bråkdel av allt gott! Det mesta var hembakat. Allt var fint upplagt och salongerna man satt i var riktigt mysiga.

På julaftons eftermiddag/kväll tog vi ytterligare en promenad för att få maten att sjunka ned. När vi passerade ena torget fick vi en glad överraskning. Längst till vänster kan ni ana en grupp människor, några hade dessutom blåsinstrument. De gick runt och sjöng julsånger och spelade musik. En sådan fin överraskning! Det är så kul att människor tar initiativ till att skänka lite glädje i omgivningen.

Om det kändes som jul? Nej, inte helt. Men det var väldigt avslappnat och mysigt. Det kändes som att vi åt hela tiden, men hade lyxen att slippa laga maten och diska undan faten. Jag kände mig lite för privilegierad, stundtals att jag skämdes över att jag har förmånen att kunna ha det så här glassigt när andra har det tufft.

Vårt hotellrum. Vi hade bokat ett något mer modest rum, men fick som en glad överraskning en liten svit med jacuzzi och infravärme-bastu i badrummet. Men vi hann ju knappt vara på rummet - det fanns så mycket annat att upptäcka och göra!

Vi hann till exempel även besöka slottet en av dagarna. Det är ett renässansslott från Gustav Vasas dagar, men det upphörde att vara kungligt slott 1716, det vill säga att kungligheterna slutade att huserade här. Under en lång period var de magasin för spannmål och textilväveri. Numera är det bland annat Landsarkiv och museibyggnad (Källa: Vadstena slott)

Dopfunten i slottskyrkan.

Kolla in lejonens ansikten! Det är något med avbildningar av lejon på svenska slott (se t.ex. lejonen på Gripsholms slott!)
Till Vadstena återvänder vi gärna. Och julfirandet kan vi också rekommendera för den som önskar (och har råd) att göra något lite annorlunda. Jag kan absolut tänka mig åka på något liknande igen, men kanske inte varje år. Och kanske lite närmre hemmet eftersom vädret och väglaget kan ändras snabbt så här års.

Kommentarer

Tycker det låter som ett toppenalternativ till traditionella julen!
Matilda sa…
Anna >> Det var otroligt mysigt och skönt att få slippa den vanliga stressen!