Inställd jul?

Det lider tydligen mot jul. Jag missade helt att det var första advent i söndags och var nära på att missa att det var första december idag. Såg första avsnittet av Tjuvarnas jul på SVT Play. Det hör liksom till att se första avsnittet åtminstone. Fler blir det nog inte trots att jag verkligen gillade stämningen och scenografin, jag har länge önskat en julkalender med gammaldags stuk. Men skådespelet och storyn kändes ganska platt. Kanske håller jag på att bli för gammal, kanske kräver jag för mycket av tv-produktioner numera.

En vackert dekorerad julgran på mitt volontärjobb.
Julen känns så avlägsen samtidigt som den varit närvarande i London sedan åtminstone oktober. För ovanlighetens skull har jag inte hunnit tröttna på den. Det är ironiskt eftersom jag brukar få allergiska reaktioner med allt som har med julen att göra i december och vilja fly den. Möjligen är det för att jag faktiskt fått min vilja hörsammad i år: familjejulen är inställd, något jag försökt få igenom med demokratiska metoder i flera år. Jag borde alltså vara nöjd. Men istället längtar jag nästan efter att få plocka fram min samling av pepparkaksformar och baka 2kg pepparkaksdeg. Att rulla lussebullar. Att dricka Dufvenkrooks glögg. Att rimma på paket som är inköpta innan julmånaden ens hunnit börja. Jag som aldrig haft egen julgran och vars säsongsdekorationer rymmer i en låda i storlek av två skokartonger känner helt plötsligt ett behov av att återskapa julgranen på bilden ovan. Hade inte alla Lucia-konserter varit utsålda sedan länge hade jag nog köpt biljetter dit.

Jag är medveten om att det hela är en önskan om att få uppleva min barndomsdröm om en Bullerbyjul. Men den kommer alrig att inträffa, de jularna finns nog inte för någon. Så jag måste lära mig förhålla mig till julen utan besvikelse. Antingen fly den helt, eller ta tjuren vid hornen och göra det bästa av situationen. Första steget blir att besluta mig för om jag ska boka flygbiljetter till Sverige över jul eller inte.

Kommentarer

cat sa…
Ja jösses finns det någon helg som kan lyckas framkalla så många olika känslor, så nog är det julen.
Har sedan barndomen aldrig lyckats känna någon egentlig julstämning.
I år ska jag fira en mycket enkel jul, med de två familjemedlemmar som jag känner för att fira med.

Hoppas att du får en fin julhelg vad du än bestämmer dig för.
Cecilia sa…
Ja, jul framkallar ytterligheter av alla de slag. Jag har blivit mer julvänlig med åren, efter att ha missat/skippat släktjulen ett par år då jag bodde utomlands.
Inte fel att försöka skapa jul på sitt eget vis. Inget som säger att man inte kan återgå till gamla traditioner längre fram om andan skulle falla på (förhoppningsvis). Hoppas du får trevligt oavsett var du håller till i jul!
Hanna sa…
Jag saknar också de där juliga julkalendrarna. Som faktiskt innehåller vinter. Fast jag gillade ändå förra årets. Ska se hela årets i ett svep när jag kommer hem.