Middag à la 1911: Sagosoppa med äpplen

En intressant aspekt av det här historiska måltidsexperimentet är att jag tillagar rätter som jag sannolikt aldrig annars skulle bli nyfiken på, eller haft kännedom om. Äppelsoppa har inte ens funnits i min föreställningsvärld tidigare!

Äppelsoppa (för 4 personer)

Sagosoppa med äpplen
3 msk sagogryn
1/2 hg äpplen (jag använde 2 normalstora äpplen till halva satsen)
1,5 liter vatten
3 msk söt saft (jag använde koncentrerad fläderblomsdryck)
3 msk socker

Grynen kokas upp med vattnet. Efter en stund läggs äpplena i (jag skalade och skar i munsbitar). Sist, när grynen är klara, så rörs saft och socker ned. Kan ätas varm eller kall.

Omdöme och förbättringspotential: Det här var helt okej som en lättare efterrätt, inte för sött. Jag lyckades nog koka sönder grynen, så utgå från paketets anvisningar. Jag tror att man med fördel kan minska vattnet eller ta mer äpplen. Välj saft efter preferens eller vad som finns hemma.

Recepten ger sällan någon indikation på hur slutprodukten ska bli. Det finns inga bilder och få beskrivningar som ger visuella ledtrådar. Ofta är tidsangivelserna vaga. På det viset är det ofta en chansning om resultatet är som recept-författaren avsett.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911

Kommentarer