Historisk mat på moderna fat: Kornmjölsvåfflor (1941)

Så här i inflationstider är det intressant att återvända till krismatsböckerna från andra världskriget. Jag har hört att det lär finnas grupper i andra sociala medier som gått mer på djupet på den historiska matlagningen än vad jag gör. Jag finner mycket inspiration i dessa böcker, samtidigt är det helt andra råvaror som påverkas idag.

Kornmjölsvåfflor (4 personer)

Kornmjölsvåffla med lite mungbönsgroddar.

2 dl kornmjöl (jag använde finmalet pga det enda som fanns i butiken)
2 dl vetemjöl
salt
2 tsk bakpulver
1 ägg (uppvispat)
4 dl mjölk
1 msk smör eller annat matfett (smält)

Sikta mjöl och bakpulver i en bunke. Blanda med uppvispat ägg, mjölk, salt och smält smör.

Våffelsmet. (Förresten så kallas visst färgen på denna skål "nordic green", men ser onekligen mer blå ut...)

Värm våffeljärnet och smörj. Beroende på våffeljärnets storlek behövs ca 0,5-0,75 dl smet per våffla. För den som använder icke-elektriskt våffeljärn så ska järnet värmas över "jämn eld". Den hetaste ytan ska vara uppåt under gräddningen.

Jag använde elektriskt våffeljärn...

Receptet rekommenderar att våfflorna serveras med sylt eller fruktmos till middag. Eller så kan man ersätta brödet till kaffet. Bonustips är att det ska gå att späda ut smeten med 4 extra deciliter mjölk och steka kornmjölsplättar.

Vi tog sylt-rekommendationen på allvar och plockade fram hela sylt-arsenalen ur kylskåpet! Blåbärssylt, vinbärs- och äppelmos, svart vinbärssylt, sylt på lingon-aronia-tranbär (gåva) samt lingonsylt.

Omdöme och förbättringspotential: Våfflorna blir inte så lätta och fluffiga, utan något mer kompakta och matiga. Dock goda! Som middag räcker det här kanske inte till fyra hungriga vuxna, men som kvällsmat, fika eller efterrätt borde det fungera utmärkt. För övrigt älskar jag att kokboken säger att man får äta våfflor och sylt till middag. Det gör vi förstås annars också, men det känns inte alltid "korrekt".

Reflektion: Att det skulle bli billigare att dryga ut våffelsmeten med kornmjöl stämmer inte år 2023. Dock blir ju våfflorna mer matiga (och nyttigare?), så på det viset kan det ju vara en idé att blanda ut mjölet.

PS. Om någon har något bra tips på vad man kan göra på kornmjöl (utöver palt) så säg gärna till!

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Har aldrig använt kornmjöl, så inga tips på användandet. Jag gör mina pannkakor på bananer och ägg :)
Ajli sa…
Jag har tyvärr heller inga kornmjölstips, kanske ett rejält bröd skulle tycka om det! Jag gillar dock verkligen palt ska sägas ;)
Matilda sa…
Anna >> Har förstått att bananpannkakor är en favorit hos många, men har själv inte riktigt fastnat för det :)

Ajli >> Åt av en händelse palt för första gången väldigt nyligen! Fast då var det inte kornmjöl, utan vetemjöl. Så har fortfarande något att se fram emot att testa :D
Anonym sa…
Kornmjöl har jag aldrig använt, men jag har läst om hur man förr i tiden gärna drygade ut vetemjölet (eller andra vanliga mjölsorter) med barkmjöl! Tydligen malde man ned bark från vissa träd så att man fick något slags "mjöl" som åtmindstone delvis kunde dryga ut vanligt mjöl. Jag har alltid undrat hur det kunde tänkas smaka?

Älskade fotona på våfflorna! Har inte ätit våfflor på åratal, så det vattnades rejält i munnen, haha! (^_^)
Matilda sa…
Anonym >> Ja det här med bark var nog en nödlösning. Hade några studenter som testade detta en gång, kan säga att de antingen gjorde helt fel (det har nog med val av träd med träd och årstid också att göra) eller så är det absolut inte gott. Tror dock att det går att köpa barkmjöl också...