Historisk mat på moderna fat: Nyponmarmelad (1930)

Så här års går det att plocka fina nypon men det verkar inte vara något som verkar särskilt vanligt. Synd, tycker jag, för det går ju att göra mycket gott. Idag blir det ett recept på marmelad, men jag har tidigare gjort egen nyponsoppa, nyponsallad och äpplen i nyponsås.

Nyponmarmelad

Nyponmarmelad på rostad macka till helgfrukost.

1 kg nypon
1 kg socker
1 liter vatten

Dag 1: Kärna ur nyponen, lägg dem i en skål och häll över med vatten. Låt ligga ett dygn.

Urkärning av nypon pågår. Som ni ser använder jag en mindre nyponsort så det blir extra pilligt.

Dag 2: Koka nyponen mjuka och passera dem sedan. Jag använde stavmixer.

Koka socker och vatten till en tjock sockerlag. Detta är lite klurigt, även om jag kokade i 10 minuter vilket andra källor anbefaller så tyckte jag inte att det blev särskilt tjockt.

Tillsätt nyponpurén i sockerlagen, vispa runt.

Häll upp marmeladen i rena och varma burkar.

På en fjärdedels sats blev det några mindre burkar marmelad.
Omdöme och förbättringspotential: Det var lite förvirrande om vattnet skulle vara det samma mellan dag ett och dag två, samt ifall vattnet skulle vara med när man passerade nyponen. Jag valde dock att skölja nyponen på nytt dag två för att bli av med lite envisa kärnor. Jag hällde även av vattnet innan de passerades, vilket jag (utifrån resultatet) tolkar som rätt sätt eftersom det annars skulle ha blivit alldeles för vattnigt.

Som marmelad blev det gott. Det fungerar bra på både rostat bröd och kex med ost.

* * *

Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Norstedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form av cyklisk process (om jag förstått det rätt).

Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

 

Kommentarer

Anni sa…
Jag gjorde nyponmarmelad på vresrosnypon 2020 utan att rensa bort fröna, det var väldigt smidigt och blev supergott! Men jag gjorde inte någon sockerlag utan kokade på vanligt sätt, vad jag minns. Måste kolla om jag sparade receptet!
Matilda sa…
Anni >> Egentligen är det nog vresrosen som jag tänker på som "riktiga" nypon, fast det nog egentligen är tvärtom. Silade du bort kärnorna sedan?
Det här med sockerlag är nog inte nödvändigt, men några av de här äldre recepten gillar att göra det liiiite mer omständligt...
anitam sa…
Hej och tack för nyponmarmeladen!
Den var god och bitig i smaken. Gott på skorpor till kvällste. Även Agneta tyckte det var gott.
Kram Anita
Matilda sa…
Anita >> Roligt att du tycker om den! Det kanske blir en återkommande marmelad... :)
anitam sa…
Hej Matilda. Tog du bort alla kärnorna? I vissa recept står det att man ska ta bort kärnorna.
Matilda sa…
Anita >> Jo som du ser på en av bilderna var det ett himla pill att ta bort kärnorna. Sedan råkade nog en och annan kärna ändå följa med...